FENIX BLIJFT IN KATENDRECHT

judith
2 oktober 2019
Actualiteit
0
Nieuwsbrieven

De populaire versmarkt Fenix Food Factory in Katendrecht gaat verhuizen. Begin volgend jaar, zo vertelt directeur Xander Paul de Jong zullen de ondernemers van Fenix in een kleinere loods aan de Veerlaan hun intrek nemen. Noodgedwongen, want de huidige locatie is door de gemeente verkocht aan de Stichting Droom en Daad die van plan is om er een Landverhuizersmuseum te openen. “Het was natuurlijk wel even slikken” aldus de Jong “maar we zijn blij dat we in de wijk kunnen blijven. We zien de verhuizing vooral als een kans om terug te keren naar het basisconcept zoals het ooit is bedacht”. Eigenlijk is Fenix al vanaf de opening in mei 2014 populair. De initiatiefnemers lieten zich destijds inspireren door het succes van Borough Market in Londen. Tegenwoordig is Fenix goed voor tussen de 2000 en 6000 bezoekers per week. 

Bier
“Wat is het precies dat deze ondernemers zo anders maakt dan hun vakbroeders op een markt?” De Jong :”Het is hier spontaan, eerlijk, het is hier totaal niet gelikt, echt is het. En deze ondernemers maken alles zelf. In de charcuterie worden de eigen worsten gedraaid, de bierbrouwer brouwt zelf het bier dat hij verkoopt”.
Na de opening vonden de omwonenden al snel de weg naar Fenix, maar het duurde niet lang voor zij gezelschap kregen van Rotterdammers uit verder weg gelegen wijken en nu zien de ondernemers ook steeds vaker toeristen aan hun kraam.

Focus
“Het mooie is” zegt de Jong “dat Fenix gewoon voor de wijk behouden blijft”. Wel is het zo dat de nieuwe behuizing een stuk kleiner uitvalt dan de huidige loods. Dat blijft dan ook niet zonder gevolgen. De Jong “De factory, dus de productie zal even uit beeld gaan verdwijnen. Daar is gewoon geen ruimte meer voor”. Maar dat is niet het enige dat verandert. “Er komt 1 centrale marktkeuken met de ambachtelijke versmarkt daaromheen. Zodat iedere ondernemer zich weer helemaal kan focussen op het eigen product”.   

Delen

[ssbp]