Algemeen
Kan ik de woningen bezichtigen?

Wegens veiligheidsrichtlijnen op de bouw is het helaas niet mogelijk om de woningen ver voor oplevering te bezichtigen. We gaan er alles aan doen om een kijkdag te organiseren waar je tijdig voor wordt uitgenodigd als je bent aangemeld als geïnteresseerde.

Kan ik huurtoeslag ontvangen?

De woningen worden verhuurd in de vrije sector. Het is niet mogelijk om huurtoeslag aan te vragen.

Moet ik inschrijf- of bemiddelingskosten betalen?

Je hoeft geen inschrijfkosten te betalen en er is geen bemiddelingskosten/courtage. Voor (of tijdens) het ondertekenen van de huurovereenkomst dient de eerste maand huur en de eventuele borg te zijn/worden overgemaakt via internetbankieren. Een borg is niet standaard en wordt alleen gevraagd indien je niet (volledig) aan de inkomenseisen voldoet of zelfstandig ondernemer bent.

Ik wil een woning huren, wat moet ik doen?

Om een woning te huren kun je je alvast hier inschrijven voor de nieuwsbrief. Hierdoor blijf je op de hoogte van de voortgang van de bouw en ben je er als eerste bij wanneer de verhuur start!

Zodra de verhuur is gestart, ontvang je een link naar een digitale verhuur omgeving binnen deze website. Ook word er dan informatie over het verloop van de verhuur gepubliceerd.

 

Toetsing en inkomen
Welke huurprijs past bij mijn inkomen?

Om er zeker van te zijn dat je maandelijks de huur kunt betalen, zijn er inkomensrichtlijnen opgesteld. Op de pagina over inkomensrichtlijnen kun je lezen hoe je het benodigde bruto maandinkomen kunt berekenen op basis van de huurprijs. Hier vind je ook tips over het berekenen van jouw persoonlijke bruto maandinkomen. Andersom kan ook, via de budgetcalculator kun je bepalen welke huurprijs bij jouw inkomen past.

Hoe worden de woningen toegewezen?

Aan de hand van de gestelde inkomenseis en beschikbaarheid, volledigheid van je dossier, finale credit check en jouw voorkeur worden de woningen toegewezen.

Mogen ouders of derden garant staan als er niet kan worden voldaan aan de inkomensrichtlijnen?

Garantstellingen van ouders of derden zijn helaas niet mogelijk.

Kan ik een woning delen met een vriend/collega?

Het is helaas niet toegestaan om de woningen te huren met woningdelers. Er wordt enkel verhuurd aan alleenstaanden, samenwonenden en gezinnen.

Kan ik als uitzendkracht een woningen huren?

Helaas kunnen wij alleen rekening houden met inkomen uit een vast dienstverband (minimaal 12 maanden). Het is dus niet mogelijk om met een flexibel arbeidscontract een woningen te huren in een van onze complexen.

Kan ik als student een woning huren?

Nee, het is alleen mogelijk om te huren met voldoende inkomen volgens de inkomenstoets, waarbij maximaal 2 inkomens tot een gemeenschappelijk inkomen gezien mogen worden. Ook kunnen er niet meer dan twee huurders op een adres ingeschreven staan. Tenzij aan deze eisen wordt voldaan, is het voor studenten niet mogelijk een woning te huren. Er worden helaas geen garantstellingen door derden (ouders) geaccepteerd.

Wat zijn de inkomensrichtlijnen om te huren?

Om een woning te huren, gelden de volgende inkomenseisen:
Bij een netto maandhuurprijs tot en met € 600,- geldt: 4,5 maal de netto maandhuur.
Bij het meerdere boven € 600,- geldt: 3 maal de netto maandhuur = Brutomaandinkomen (het inkomen van een eventuele partner wordt voor 100% meegerekend).

Voorbeeld netto maandhuurprijs € 750,-:
€ 600 x 4,5 = € 2.700,-
€ 150 x 3 = € 450,-
Zo kom je op een bruto benodigd (gemeenschappelijk) maandinkomen van minimaal € 3.150,- (€ 2.700, + € 450,-).

Vakantiegeld, vaste bonus, vaste 13e maand mogen meegerekend worden bij het bepalen van het bruto jaarinkomen. Flexibele bonussen, winstuitkering en vergoeding voor een lease-auto worden niet meegenomen in de inkomenstoetsing.

Voor gepensioneerden geldt een lager benodigd inkomen door de lagere belastingdruk. Het belastbaar inkomen van gepensioneerde kan verhoogd worden met 30%.

Vrij beschikbaar vermogen op een Nederlandse bankrekening kan gebruikt worden voor de inkomenstoets. 10% van het vermogen kan worden meegeteld in het jaarinkomen.

Klik hier om jouw maximale huurprijs te berekenen.

Inschrijven
Waar kan ik het inschrijfformulier vinden? En waar kan ik mijn documenten uploaden?

De verhuur is nog niet gestart. Wil je op de hoogte blijven over de start van de verhuur? Schrijf je dan in via deze website voor de nieuwsbrief. Wanneer het zover is, sturen wij jou een link naar de digitale verhuuromgeving binnen deze website.

Binnen de digitale verhuuromgeving neem je vervolgens de volgende stappen om in aanmerking te komen voor een woning:

  1. 1. Schrijf je in als belangstellende voor een woning. Dit is niet hetzelfde als je inschrijving voor de nieuwsbrief.
  2. 2. Log in op jouw persoonlijke account met de inloggegevens die je ontvangt.
  3. 3. Vul het inschrijfformulier volledig in. Daarna kun je alle gevraagde bijlagen uploaden om je inschrijving compleet te maken. Zonder bijlagen is je dossier niet volledig en word je inschrijving niet in behandeling genomen.
Welke stukken dien ik aan te leveren?

Op basis van de ingevulde gegevens in het inschrijfformulier volgt er een lijst met een aantal stukken die je moet uploaden. Als je nog niet over alle documenten beschikt, kun je deze ook op een later moment toevoegen. Let er wel op dat dit vóór de sluitingsdatum gebeurt om succesvol mee te gaan met de eerste toewijzing.

De volgende stukken kunnen jou gevraagd worden:

Ben je in loondienst?
– Drie salarisstroken
– Werkgeversverklaring
– Kopie bankafschrift waarop storting salaris zichtbaar is

Heb je een uitkering?
– Toezeggingsbrief UWV in plaats van werkgeversverklaring
– Kopie bankafschrift waarop storting uitkering zichtbaar is

Ben je gepensioneerd/AOW-gerechtigd?
– Jaaropgave van AOW en indien van toepassing pensioen
– Kopie bankafschrift waarop storting van AOW en indien van toepassing pensioen zichtbaar is

Ben je zelfstandig ondernemer?
– Recent uittreksel Kamer van Koophandel (niet ouder dan 3 maanden)
– Jaarcijfers van afgelopen 2 jaar (voorafgaand aan ondertekening huurovereenkomst) opgemaakt door accountant/administratiekantoor
– Prognose van het aankomende jaar

En indien van toepassing:
– Echtscheidingsconvenant
– Overzicht eigen vermogen
– In geval van verkoop van de huidige woning: de (voorlopige) koopakte + overzicht resterende hypotheek
– In geval van aanhouden van huidige koopwoning: een overzicht van de hypotheeklasten van de afgelopen 6 maanden
– Verhuurdersverklaring

Huren
Hoe duurzaam is De Groene Kaap?

De Groene Kaap is voorzien van meerdere maatregelen die bijdragen aan duurzamer wonen. Zo zijn er zonnepanelen voor de algemene voorzieningen (verlichting gezamenlijke ruimten waaronder de tuin, de liften, etc). Daarnaast is er geen gasaansluiting nodig omdat alle woningen via stadsverwarming worden verwarmd.

Hoe worden de woningen verwarmd?

De woningen in De Groene Kaap worden verwarmd en voorzien van warm water middels stadsverwarming. Hierdoor is er geen gasaansluiting nodig. In de woningen is lage temperatuur vloerverwarming aanwezig, een handdoeken radiator in de badkamer en de woning heeft een WTW unit.

Waar kan ik mijn fiets stallen?

Op De Groene Kaap vind je meerdere fietsstallingen. Daarnaast kun je ook je fiets in je eigen berging plaatsen.

Zijn de tuinen openbaar toegankelijk?

Door de tuinen heen loopt een openbare route, deze is voor iedereen toegankelijk. Jouw eigen terras, als je in een van de hofwoningen woont, is natuurlijk niet publiekelijk toegankelijk. Maar je moet er wel rekening mee houden dat jouw terras vlakbij de openbare wandelroute ligt.

Wat is de minimale huurtermijn?

De duur van een huurovereenkomst is minimaal 1 jaar. Daarna is de huurovereenkomst te beëindigen per de eerste van de volgende maand. Er geldt altijd een opzegtermijn van slechts één kalendermaand. Dit maakt huren in aantrekkelijk voor iedereen die flexibiliteit belangrijk vindt.

Waar kan ik mijn auto parkeren?

De Groene Kaap heeft een parkeergarage van twee verdiepingen, deze is onder de binnentuinen gelegen. Voor een aantal woningen geldt dat er een parkeerplaats in de parkeergarage wordt toegewezen. Dit is echter niet voor alle woningen het geval. In de parkeergarage komt ook een beperkt aantal oplaadpalen voor elektrische auto’s.

Zijn er naast de huurprijs nog servicekosten?

Ja, je betaalt servicekosten. Voor de gezamenlijke ruimtes waar alle bewoners gebruik van maken, worden bepaalde kosten gedeeld. Je ontvangt hiervan altijd een separate opgave en jaarlijks een overzicht van de servicekosten. De samenstelling van de servicekosten is in een wettelijk kader bepaald. Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Naast de servicekosten dien je zelf de maandelijkse lasten voor gas, water en licht en gemeentelijke lasten te betalen. De contracten met de nutsbedrijven dien je zelf af te sluiten.

Opleveringsniveau/oplevering
Wat zijn de gevolgen van de maatregelen omtrent COVID-19 voor de opleverdatum?

Op de bouw wordt gewerkt volgens de richtlijnen van het RIVM. Dit kan mogelijk gevolgen hebben voor de opleverdatum van De Groene Kaap, momenteel lijkt de impact minimaal. Via onze website, nieuwsbrief en Facebookpagina houden we je op de hoogte over eventuele wijzigingen in de verwachte opleverdatum.

Hoe wordt de tuin opgeleverd?

Als je in een hofwoning gaat wonen, heb je een eigen stukje terras. Het terras wordt met bestrating en enige beplanting opgeleverd. Het is niet toegestaan om schuttingen te plaatsen rondom je terras, omdat het terras één geheel vormt met de openbare binnentuin.

Hoe wordt de woning (vloeren, wanden, plafond) afgewerkt?

De wanden worden behangklaar opgeleverd. De plafonds zijn voorzien van wit spuitwerk. De plafondhoogte is minimaal 2.60 meter. De vloeren worden kaal opgeleverd. Deze dien je zelf te voorzien van een voor vloerverwarming geschikte vloerbedekking.

Kan ik zelf een keuken en/of badkamer uitkiezen?

De woningen worden voorzien van een luxe keuken met inbouwapparatuur en comfortabele badkamer. Het is niet mogelijk om zelf een keuken of badkamer te kiezen. Maar doordat wij werken met neutrale en moderne afwerking, zoals tegels, sanitair en inbouwapparatuur, ontstaat er een ruimte die je in een handomdraai aan je eigen stijl aanpast.

De woningen worden voorzien van een volledig uitgeruste Bruynzeel keuken in de kleur hoogglans wit, met een zwart kwartscomposiet aanrechtblad. De keukens zijn uitgerust met een oven en een magnetron, koel-vriescombinatie, gaskookplaat, afzuigkap en vaatwasser. Een aantal woningen heeft een kookeiland.

De comfortabele badkamer is voorzien van een wastafel met spiegel, handdoekenradiator en een toilet. De woningen worden opgeleverd met een douche met glazen douchedeur. De vloer is voorzien van antracietkleurige vloertegels en de wanden zijn tot aan het plafond met witte wandtegels betegeld.

Wanneer zijn de woningen gereed en zou ik kunnen verhuizen?

De verwachte oplevering is eind 2020. Vele professionals op de bouw zijn dagelijks bezig om deze mooie woningen op tijd op te kunnen leveren. Maar er kunnen onvoorziene omstandigheden zijn die de bouw vertragen . Hierbij kun je denken aan weersomstandigheden zoals harde wind of vorst, maar ook het aanleveren van afbouwmateriaal.

Wil je graag weten wanneer de eerste paal wordt geslagen, het tijd is voor pannenbier en of de datum van start verhuur bekend is? Blijf dan op de hoogte via onze Facebookpagina en schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Dan mis je nooit meer een mijlpaal en ben je er meteen bij zodra de verhuur van start gaat.