Algemeen
Ik wil huren in De Groene Kaap. Wat moet ik doen?

Klik hier voor de uitgebreide handleiding van de inschrijving en de kavelkaart

Stap 1: Controleer eerst of je voldoet aan de gestelde inkomenseis. Deze inkomenseis kun je verderop in deze FAQ terugvinden. Indien jouw inkomen te laag is, kunnen we je helaas geen woning toewijzen.

Stap 2: Kies jouw voorkeurswoningen via de woningzoeker. Klik op een woonlaag voor het overzicht van de verdieping en klik vervolgens op de woning waarvan jij de details wilt bekijken. Je kunt dan ook de woningplattegrond downloaden. Heb je een woning gevonden die past bij jouw voorkeuren? Dan voeg je deze toe aan je favorieten.

Stap 3: Ben je tevreden met jouw voorkeuren? Dan klik je links bovenaan de pagina op het hartje en vervolgens op “Voorkeur definitief maken” om de inschrijving te starten.

Stap 4: Na de inschrijving ontvang je een e-mail om een wachtwoord aan te maken voor jouw persoonlijke online dossier. Hierin voer jij de laatste twee stappen van de inschrijving uit: het aanvullen van de persoonlijke informatie en het uploaden van de documenten.

Hoe werkt de verhuurprocedure?

De verhuur kent een aantal stappen:

De inschrijving

Ga naar “Direct Inschrijven” en zoek in de lijst of in de kavelkaart naar jouw favoriete woningen. Wanneer je jouw voorkeurswoningen hebt toegevoegd aan jouw favorieten kun je bovenaan klikken op het hartje en vervolgens op “Voorkeur definitief maken” om verder te gaan met jouw inschrijving.

Wanneer je het inschrijfformulier hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je een e-mail waarmee je een wachtwoord kunt aanmaken voor jouw persoonlijke online dossier. Waar je de gegevens kunt inzien en eventueel aanpassen.

Voorlopige toewijzing

We gaan op basis van jouw voorkeuren en ingevulde gegevens woningen toewijzen. Ontvang je een voorlopige toewijzing? Dan kun je deze accepteren of verwerpen.

Uploaden van je documentatie

Na het accepteren van de toegewezen woning kan je je documentatie uploaden. Als je deze hebt afgerond nemen wij je dossier in behandeling. Er wordt gekeken of de door jou ingevulde gegevens correct zijn en kloppen met de realiteit. Het gaat dan vooral om je identiteit, arbeidssituatie, inkomen en kredietwaardigheid.

Sleuteloverdracht

Nadat het contract is ondertekend wordt je geïnformeerd over de exacte datum van sleutel overdracht en de verdere procedure. Het is mogelijk dat bij ondertekening van de huurovereenkomst het nog niet duidelijk is wat de exacte opleverdatum van je woning zal zijn. Zo mogelijk ontvang je maximaal vier weken van te voren deze uitnodiging.

Moet ik inschrijfkosten betalen?

De inschrijving voor De Groene Kaap is gratis en kun je geheel vrijblijvend doen.

 

Kan ik huurtoeslag ontvangen?

De woningen worden verhuurd in de vrije sector. Het is niet mogelijk om huurtoeslag aan te vragen.

Wanneer worden de appartementen / woningen opgeleverd?

De woningen van De Groene Kaap zijn inmiddels allemaal opgeleverd. De nog beschikbare woningen zijn dus per direct beschikbaar!

 

Toetsing en inkomen
Welke huurprijs past bij mijn inkomen?

Om er zeker van te zijn dat je maandelijks de huur kunt betalen, zijn er inkomensrichtlijnen opgesteld. Op de pagina over inkomensrichtlijnen kun je lezen hoe je het benodigde bruto maandinkomen kunt berekenen op basis van de huurprijs. Hier vind je ook tips over het berekenen van jouw persoonlijke bruto maandinkomen. Andersom kan ook, via de budgetcalculator kun je bepalen welke huurprijs bij jouw inkomen past.

Hoe worden de woningen toegewezen?

Aan de hand van de gestelde inkomenseis en beschikbaarheid, volledigheid van je dossier, finale credit check en jouw voorkeur worden de woningen toegewezen.

Kan ik huren met een garantstelling?

Nee, het is niet mogelijk om te huren met een garantstelling.

Om in aanmerking te komen voor een van de appartementen dien je zelf een vast en voldoende inkomen te hebben die past bij de inkomenseis.

Kan ik een woning delen met een vriend/collega?

Het is helaas niet toegestaan om de woningen te huren met woningdelers. Er wordt enkel verhuurd aan alleenstaanden, samenwonenden en gezinnen.

Kan ik als uitzendkracht een woning huren?

Helaas kunnen wij alleen rekening houden met inkomen uit een vast dienstverband (minimaal 12 maanden). Het is dus niet mogelijk om met een flexibel arbeidscontract een woningen te huren in een van onze complexen.

Kan ik als student huren in De Groene Kaap?

Nee, het is alleen mogelijk om te huren met voldoende inkomen volgens de inkomenstoets, waarbij maximaal 2 inkomens tot een gemeenschappelijk inkomen gezien mogen worden. Ook mogen er niet meer dan twee huurders op een adres ingeschreven staan.

Een lening via DUO kan niet mee worden gerekend als inkomen.

Tenzij aan deze eisen wordt voldaan is het voor studenten niet mogelijk een woning te huren. Er worden helaas geen garantstellingen door derden (ouders) geaccepteerd.

Wat zijn de inkomensrichtlijnen om te huren?

Om een woning te huren, gelden de volgende inkomenseisen:

Bij een netto maandhuurprijs tot en met € 600,- geldt: 4,5 maal de netto maandhuur
Bij het meerdere boven de € 600, – geldt: 3 maal de netto maandhuur. Dit bij elkaar opgeteld is het benodigde bruto maandinkomen. Het inkomen van een eventuele medehuurder wordt hierbij voor 100% meegerekend. In het onderstaande rekenvoorbeeld zie je deze regels in de praktijk voor een netto maandhuurprijs van € 800,-.

€ 600,- x 4,5 = 2.700
€ 200,- x 3    =    600    +  
Opgeteld:      =  3.300

Het benodigd gezamenlijk bruto maandinkomen voor een woning die € 800,- per maand kost is dus € 3.300. Hoe kun je het bruto maandinkomen bereken en welke vaste lasten moet je daar vanaf halen? Klik hier voor meer info over de inkomensrichtlijnen.

Inschrijven
Waar kan ik het inschrijfformulier vinden? En waar kan ik mijn documenten uploaden?

De verhuur is gestart. Het is vanaf heden mogelijk om u direct in te schrijven op de woningen. Op de hoofdpagina staat de knop “Direct Inschrijven”.

Zie voor een uitgebreid stappenplan “Ik wil huren in De Groene Kaap. Wat moet ik doen?” in deze FAQ.

Wil je alleen op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen rond onder andere de verhuur en de oplevering? Schrijf je dan in via de contactpagina voor de nieuwsbrief.

Welke documenten dien ik aan te leveren?

Welke documenten heb je nodig?
Een belangrijk onderdeel van de online inschrijving is het uploaden van je documenten, zodat de juiste woning toegewezen kan worden. Zonder complete documenten word je inschrijving niet in behandeling genomen.

Welke documenten je dient te uploaden, lees je hieronder.

Identiteit
• Uittreksel bevolkingsregister (van beiden, maximaal 3 maanden oud) Let op: dit document mag je ook aanleveren ná een eventuele voorlopige toewijzing. Klik hier voor een blanco exemplaar
• Een verklaring van je huidige verhuurder / hypotheekhouder (niet ouder dan 3 maanden). Dit is alleen voor jou van toepassing als je niet inwonend bent. Ben je wél inwonend? Dan hoef je dit document niet aan te leveren.

Loondienst
• Werkgeversverklaring (niet ouder dan drie maanden) Klik hier voor een blanco exemplaar
• Gewaarmerkte kopie arbeidsverleden en loongegevens van het UWV. Verderop in deze handleiding lees je hoe je dit document kunt downloaden. Houd er rekening mee dat je dit document alleen kunt aanvragen met je DigiD. Klik hier om te zien hoe je dit document kunt opvragen.

Zelfstandig ondernemer
Als ondernemer kunt je jouw inkomen aantonen met een inkomensverklaring van de belastingdienst over de twee meest recente jaren. Dit formulier kun je gratis aanvragen via de belastingtelefoon 0800 0543 of door in te loggen met je DigiD op Mijn Belastingdienst. Let op: je kunt dit document alleen opvragen met uw DigiD.

Heb je geen inkomensverklaring dan is een accountantsverklaring met jaarrekening noodzakelijk. De volgende documenten dien je bij een eigen bedrijf naast de standaard documenten aan te leveren:
• Balans, winst- en verliesrekening van de afgelopen 2 jaar opgemaakt door accountant/administratiekantoor.
• Accountantsverklaring (of inkomensverklaring van de belastingdienst).
• Prognose van het aankomende jaar • Recent Uittreksel uit het Kamer van Koophandel register (niet ouder dan 3 maanden)

Gepensioneerd/AOW-gerechtigd
• Jaaropgave van AOW en indien van toepassing pensioen
Inkomensverklaring van de Belastingdienst
• Kopie bankafschrift waarop storting van AOW en indien van toepassing pensioen zichtbaar is

Uitkering
• Toezeggingsbrief UWV in plaats van werkgeversverklaring
• Gewaarmerkte kopie arbeidsverleden en loongegevens van het UWV. Houd er rekening mee dat je dit document alleen kunt aanvragen met uw DigiD. Klik hier om te zien hoe je dit document kunt opvragen.

Koopwoning
Dan dient het inkomen voldoende te zijn om de hypotheeklasten en de huurkosten te dragen. Bij een koopwoning zijn de volgende situaties mogelijk en dien je de volgende documenten te uploaden:

De woning is verkocht:
• (Voorlopige) koopakte aanleveren
• Jaaropgaven van hypotheekverstrekker OF een nota van afrekening.

Je houdt de hypotheek aan:
• Jaaropgaven van hypotheekverstrekker
• Bankafschriften met hierop de maandelijkse hypotheeklasten

Scheiding
In geval van scheiding is het van belang dat je jouw financiële positie kunt onderbouwen op basis van het scheidingsconvenant of verklaring mediator, zodat wij kunnen vaststellen of er voldoende financiële middelen zijn om de huursom te dragen ten opzichte van het inkomen.

Eigen vermogen
Het vrij beschikbare vermogen op een Nederlandse bankrekening middels een kopie dagafschrift.

Huren
Zijn er laadpalen voor elektrische auto’s in de parkeergarage aanwezig?

Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar het plaatsen van laadpalen in de parkeergarage. De netspanning van het gebouw kan helaas maar een beperkt aantal laadpalen aan. Heb je een elektrische auto die volledig elektrisch wordt voortgedreven (geen hybride auto) en wens je een parkeerplek met een laadpaal? Geef dit dan aan bij de makelaar. Wij kunnen vooraf niet beloven dat je een parkeerplek met laadfaciliteiten krijgt. Dit kan dus ook geen voorwaarde voor de huur zijn.

Verstrekt de gemeente parkeervergunningen?

Normaal gesproken zal een gemeente geen parkeervergunning op straat verstrekken bij een woningcomplex dat reeds is voorzien van een eigen parkeergarage.

Is er een fietsenstalling aanwezig?

Op De Groene Kaap vind je meerdere fietsstallingen. Daarnaast kun je ook je fiets in je eigen berging plaatsen.

Hoe duurzaam is De Groene Kaap?

De Groene Kaap is voorzien van meerdere maatregelen die bijdragen aan duurzamer wonen. Zo zijn er zonnepanelen voor de algemene voorzieningen (verlichting gezamenlijke ruimten waaronder de tuin, de liften, etc). Daarnaast is er geen gasaansluiting nodig omdat alle woningen via stadsverwarming worden verwarmd.

Zijn de tuinen openbaar toegankelijk?

Door de tuinen heen loopt een openbare route, deze is voor iedereen toegankelijk. Jouw eigen terras, als je in een van de hofwoningen woont, is natuurlijk niet publiekelijk toegankelijk. Maar je moet er wel rekening mee houden dat jouw terras vlakbij de openbare wandelroute ligt.

Huren is zorgeloos. Waarom?

Je weet als huurder waar je aan toe bent. Je bent flexibel, geen onverwachte lasten, geen financiële risico’s en na het eerste huurjaar heb je een opzegtermijn van 1 maand. En het groot onderhoud? Daar heb je geen omkijken naar.

Hoe worden de woningen verwarmd?

De woningen in De Groene Kaap worden verwarmd en voorzien van warm water door middel van stadsverwarming. Hierdoor is er geen gasaansluiting aanwezig. In de woningen is lage temperatuur vloerverwarming aanwezig, een handdoekradiator in de badkamer en de woning heeft een WTW unit.

Wat is de minimale huurtermijn?

Je huurt voor minimaal 1 jaar vanaf de ingangsdatum van de huurovereenkomst. Daarna is de huurovereenkomst te beëindigen per de eerste van de volgende maand.

Kan ik parkeren bij De Groene Kaap?

Hoe zit het met parkeren in De Groene Kaap?

De Groene Kaap heeft een parkeergarage verspreid over meerdere verdiepingen, deze ligt onder de binnentuinen. 237 van de 356 woningen zijn standaard voorzien van een parkeerplek. De rest van de woningen heeft helaas geen parkeerplek toegewezen gekregen. Echter is er een aantal losse parkeerplekken beschikbaar voor de verhuur in De Groene Kaap. Het extra aanbod is daarmee beperkt en parkeerplekken worden toegewezen op datum van verzoek. Wij maken daarbij geen onderscheid of een huurder al een parkeerplek bij zijn woning heeft of niet. Losse parkeerplekken zijn te huur voor €100 per maand, exclusief €15,- servicekosten.

Geef bij de makelaar dus tijdig aan dat je kans wilt maken op één van deze parkeerplekken. Helaas kunnen wij niets beloven en zul je bij je toewijzing te horen krijgen of je ook daadwerkelijk een losse parkeerplek toegewezen hebt gekregen.

Zijn er naast de huurprijs nog servicekosten?

Voor onder andere de gezamenlijke ruimtes waar alle bewoners gebruik van maken worden bepaalde kosten gedeeld. Bijvoorbeeld voor schoonmaakkosten en elektra van algemene ruimten als de entrees, gangen en trappen. Deze kosten worden betaald door middel van het voorschot servicekosten van de huurder. Je ontvangt altijd hiervan een separate opgave en jaarlijks een overzicht van de uiteindelijke servicekosten. De samenstelling van de servicekosten is in een wettelijk kader bepaald. Meer informatie vind je op de de website van de Rijksoverheid..

Het voorschot servicekosten per woning is:

  • Stadswoning en Hofwoning (excl. Parkeerplaats): €30 per maand
  • Stadswoning en Hofwoning (incl. Parkeerplaats): €45 per maand
  • Appartement (excl. Parkeerplaats): €75 per maand
  • Appartement (incl. Parkeerplaats): €90 per maand
  • Losse (extra) parkeerplaats: €15 per maand

Het verschil in servicekosten is mede te verklaren doordat de hoeveelheid algemene (gedeelde) ruimte bij appartementen veel groter is dan bij de Stadswoningen en Hofwoningen. Tevens betreft dit voorschot een inschatting van de uiteindelijke kosten.

 

Opleveringsniveau/oplevering
Waar bevindt zich de wasmachine aansluiting?

De wasmachine aansluiting bevindt zich in de berging in de woning.

Hebben de appartementen een externe berging?

Ieder appartement beschikt over een externe berging.

Hoe worden de muren afgewerkt?

De wanden worden behangklaar opgeleverd. Dit betekent dat de muren glad worden opgeleverd.  Je dient het appartement zelf (te laten) sausen. Goed afstoffen en voorstrijken is absoluut aan te bevelen, aangezien nieuwe muren veel verf opzuigen.

In nieuwbouw komen altijd zogenaamde krimpscheuren voor. Dit is niet te voorkomen en de scheurtjes kunnen zelfs pas na maanden nog in de woning optreden en zichtbaar worden. Het eventueel “wegwerken” hiervan is aan de huurder.

De plafonds zijn voorzien van wit spuitwerk. De plafondhoogte is minimaal 2.60 meter.

Moet ik nog een vloer leggen en waar moet ik rekening mee houden?

De vloeren worden kaal opgeleverd. Deze dien je zelf te voorzien van een voor vloerverwarming geschikte vloerbedekking.

Kan ik zelf een badkamer of keuken uitkiezen?

De woningen worden voorzien van een luxe keuken met inbouwapparatuur en comfortabele badkamer. Het is niet mogelijk om zelf een keuken of badkamer te kiezen. Maar doordat wij werken met neutrale en moderne afwerking, zoals tegels, sanitair en inbouwapparatuur, ontstaat er een ruimte die je in een handomdraai aan je eigen stijl aanpast.

Hoe worden de appartementen verwarmd?

De woningen in De Groene Kaap worden verwarmd en voorzien van warm water door middel van stadsverwarming. Hierdoor is er geen gasaansluiting aanwezig. In de woningen is lage temperatuur vloerverwarming aanwezig. Dat betekent dat je geen radiatoren in huis hebt en dat je nóg meer ruimte hebt om het in te richten naar jouw smaak!

In de badkamer bevindt zich een handdoekradiator en de woning heeft een WTW unit.

Hoe wordt het toilet opgeleverd?

Het toilet is voorzien van tegels op de vloer en tegels op de wanden.

Hoe wordt de keuken opgeleverd?

De woningen worden voorzien van een volledig uitgeruste Bruynzeel keuken in de kleur hoogglans wit, met een zwart kwartscomposiet aanrechtblad. De keukens zijn uitgerust met een combimagnetron of een oven en een magnetron, koel-vriescombinatie, inductiekookplaat, afzuigkap en vaatwasser. Een aantal woningen heeft een kookeiland.

Hoe wordt de tuin van een hofwoning / stadswoning opgeleverd?

Als je in een Hofwoning of Stadswoning gaat wonen, heb je in de meeste gevallen een eigen stukje terras. Het terras wordt met bestrating opgeleverd. Het is niet toegestaan om schuttingen te plaatsen rondom je terras.

Zijn de tuinen openbaar toegankelijk?

De daktuinen lopen door middel van een grote trap vanaf het plein ter hoogte van blok 2 door alle blokken. De daktuinen hebben een openbaar karakter en zijn publiekelijk toegankelijk. Een deel van de woningen heeft haar buitenruimte aan de openbare daktuinen.

Zijn de afbeeldingen op de website van de betreffende woning?

Op deze website vind je diverse afbeeldingen, videobeelden en VR tours. Sommige daarvan zijn Artist Impressions. Bedoeld om je een indruk te geven van hoe een woning en het gebouw er uit komen te zien. De interieurbeelden zijn niet per se een weergave van de door jou gekozen woning. De woningen worden kaal opgeleverd met een afgewerkte badkamer, keuken en toilet. De indeling van de woning zie je op de plattegrond bij de woning. De ligging van de woning kun je zien op de verdiepingsplattegrond.

Op de Impressiepagina staan ook Interieur VR Tours van drie verschillende woningen. Hierbij gaat het om beeldmateriaal dat in de woning is gemaakt. Dit zijn dus echte foto’s en geen impressies.

Hoe wordt de badkamer opgeleverd?

De comfortabele badkamer is voorzien van een wastafel met spiegel, handdoekenradiator en een toilet. De woningen worden opgeleverd met een douche met glazen douchedeur. De vloer is voorzien van antracietkleurige vloertegels en de wanden zijn tot aan het plafond met witte wandtegels betegeld.

Is er een (model)woning te bezichtigen?

Maak een afspraak voor een bezichtiging. Dat kan door middel van het invullen van dit formulier.