Durf, nee gá jij de kaap aan?

bluebrickmedia
8 maart 2019
Achtergrond
0
Nieuwsbrieven
TEKST ILJA POST

De Rotterdamse woningmarkt zit flink in de lift. Was het tot drie, vier jaar geleden nog een vrij internemarkt, inmiddels heeft de Maasstad ook de harten gewonnen van ‘niet-Rotterdammers’.

Daar zitten ‘spijtoptanten’ tussen: mensen die ooit voor de kinderen naar de randgemeenten verhuisden, maar inmiddels wel weer wat stadse reuring kunnen gebruiken. Maar ook Amsterdammers en bewoners van andere grote steden weten inmiddels de weg naar Rotterdam te vinden. Expats en andere woningzoekenden van over de landsgrenzen raken ook steeds meer gecharmeerd van ‘010’.

Transformatie
Terecht, vindt makelaar Tom van Noord van TW3. Want Rotterdam in het algemeen en Katendrecht in het bijzonder is als een rups die zich eindelijk verpopt heeft tot een sierlijke vlinder. “Er gebeurt van alles: culinair, cultureel en creatief staat de hele wijk in bloei.”
Een wonderlijke transformatie: Zeemanskwartier, hoerenbuurt, Chinatown. Allemaal typeringen van Katendrecht uit haar roemruchte historie. De afgelopen jaren groeide de Kaap uit van een probleemwijk tot een hippe plek en gewilde woonwijk. De wijk zit sterk in de lift door een grootschalige renovatie, nieuwbouw en de komst van aantrekkelijke voorzieningen. Van Noord: “De campagneslogan ‘Durf jij de Kaap aan?’ was destijds nodig om mensen naar de Kaap te trekken. Tien jaar later is het een heel ander verhaal: volgens de veiligheidsindex van de gemeente Rotterdam is Katendrecht nu juist één van de veiligste wijken van de stad.”

“Er gebeurt van alles: culinair, cultureel en creatief staat de hele wijk in bloei.”

Sterker nog, dankzij de renovatie van het Deliplein en de komst van de Fenix Food Factory, Theater Walhalla en ss Rotterdam is het een trekpleister geworden waar zelfs de Rotterdammers afkomstig van de noordoever van de Maas graag vertoeven. Bijzonder, omdat ‘Noorderlingen’ normaliter alleen over de brug naar Zuid gingen als Feyenoord speelde.

Charmant schiereiland 
Rauwe randjes kent de Kaap nog steeds. Maar inmiddels is het haar charme. Katendrecht is mooi, maar niet overgestileerd. En met de komst van honderden nieuwe woningen met openbare daktuinen en groene hoven én een vestiging van de internationale interieurspecialist Stilwerk in het verschiet, wordt de landkier er alleen maar mooier op.

Delen

[ssbp]