DE WINKEL VAN MIJN VADER

bluebrickmedia
10 september 2019
Achtergrond
0
Nieuwsbrieven

Katendrecht was een beruchte wijk. Een wijk die bekend stond om haar volkse karakter en haar ruwe nachtleven. Wetenschapsjournalist Simon Rozendaal (68) groeide op aan de Sumatraweg waar zijn vader een groentewinkel dreef. Hij publiceerde meer dan 20 boeken waaronder het autobiografische ‘De winkel van mijn vader’ waarin hij schrijft over zijn jeugd in de wijk die de laatste jaren zo definitief en onherkenbaar is veranderd.

Thuis

“Voor mij was de buurt een warm bad” aldus de schrijver en televisiemaker. “Ik was altijd buiten te vinden”. “Het was zo gezellig, zo gemoedelijk, iedereen ging met iedereen om. Pas veel later heb ik mij gerealiseerd dat Katendrecht de eerste multiculturele wijk van Nederland was. Ja, dat vind ik best bijzonder”. Zijn ouders kwamen van buiten de stad. “Mijn vader was een gereformeerde jongen uit een boerendorp die amper wist waar hij terecht kwam, maar wij voelden ons heel snel thuis, ook mijn twee zussen”. Maar toch, als de oma van Simon die nog iets steiler in de leer was, aan de Sumatraweg op visite kwam, vroeg zijn vader aan de meisjes van plezier die voor de etalage van zijn winkel stonden om even verderop te gaan staan.

Mix

Simon komt nog graag terug in de wijk waar hij als kind opgroeide. Hij brengt dan steevast een bezoekje aan de Fenixloods, “daar is het zo leuk”. Over alle veranderingen in de wijk die hij zo goed kent, zegt hij :“Ik ben er even bang voor geweest dat de oorspronkelijke bewoners plaats zouden moeten maken voor de yuppen, maar dat is hier absoluut niet het geval”.

Hij houdt van een buurt waar leeftijd en nationaliteiten door elkaar lopen. “Het geeft een zekere dynamiek waar ik een zwak voor heb. En daar komt bij dat ik me thuis voel als ik mij omringd weet door mensen uit alle mogelijke landen. Misschien heeft het wel te maken met mijn jeugd, toen voelde ik me thuis in Katendrecht waar volop Chinezen en Grieken woonden. Daarom vind ik het geweldig om te zien dat de wijk volkomen is veranderd en er toch een fraaie mix is van bewoners”.

Wonen in De Groene Kaap op Katendrecht: het kan ook als je wilt huren. Naar verwachting worden de eerste huurwoningen begin 2020 opgeleverd. In de loop van 2019 zal gestart worden met de verhuur van 65 stadswoningen en zo’n 290 appartementen. Allemaal woningen die flink zullen verschillen in grootte, waardoor De Groene Kaap misschien wel het meest gevarieerde huuraanbod van Rotterdam krijgt.

Delen

[ssbp]