DE GROENE KAAP, DOOR DE OGEN VAN DE ARCHITECT

bluebrickmedia
13 juni 2019
Geen onderdeel van een categorie
0
Nieuwsbrieven

Minstens 1 keer per week bezoekt de verantwoordelijk architect Koos Kok (59) de bouwplaats. Hij is de eigenaar/directeur van Bureau Massa in Rotterdam. Zijn gemoedstoestand op de bouwplaats is steeds hetzelfde. “Ik ben blij als ik er rondloop” zegt hij “omdat het geweldig is om wat alleen nog in schetsen bestaat, realiteit te zien worden”. Het is een sensatie die de ervaren architect vaker heeft gevoeld, maar wennen doet het nooit.

Hofje
De Groene Kaap vindt hij bijzonder, alleen al om de plek. Maar als hij moet kiezen wat de 4 stoere gebouwen onderscheidt, noemt hij het open karakter van de Groene Kaap. “Dat geeft echt een wow effect”. Dat open karakter mag hier letterlijk worden genomen, want alle Rotterdammers en dagjesmensen zijn straks welkom om de gebouwen te komen ontdekken. “Denk aan de open en gezellige sfeer in een hofje” licht Kok toe. De passant wordt verleid om het gebouw te betreden en komt terecht in een parkachtige omgeving. “Dat zorgt voor levendigheid”. Veel tijd en aandacht is gestoken in het creëren van een gevoel van veiligheid. Nergens zijn dan ook dode hoeken of donkere plekjes te vinden. En iedere avond gaat de deur weer op slot.

Familie
Het gastvrije karakter past volgens de architect goed bij deze tijd en sluit naadloos aan op de diversiteit van de toekomstige bewoners. “Van nul tot honderd” zo omschrijft hij ze. Dat heeft ervoor gezorgd dat vrijwel geen woning hetzelfde is. “Hoe het huishouden ook is samengesteld, hier is altijd een passende woning te vinden.” De 4 gebouwen hebben een eigen gezicht, maar zijn volgens Kok onmiskenbaar van 1 familie. “Stoere havengebouwen” noemt hij ze, die dus straks ookdoor het publiek ontdekt mogen worden.

Op de bouwplaats noemt Kok zichzelf met een kwinkslag wel eens ‘de esthetische politie’. Het wekelijkse bezoek aan de bouwplaats is belangrijk omdat hij alleen daar de bouw kan begeleiden, aanwijzingen kan geven en erop toe kan zie dat het plan wordt uitgevoerd zoals het is bedoeld. Maar het gevoel van blijdschap verdwijnt geen moment.

Delen

[ssbp]